Bundesbanka upozorava na rizike na njemačkom tržištu nekretnina

Ekonomija

“Prema našim proračunima, cijene stambena nekretnine su 10 do 30% veći nego vrijednost opravdan osnove. Mi smo sve više da viđaš ovu ispred gradske oblasti,”rekao Bundes Potpredsjednik Claudia Buch na prezentaciji Deutsche Bundes je finansijsku Stabilnost Izveštaj u Frankfurtu u četvrtak.

“Diže cijene nekretnina može biti kriticna za finansijsku stabilnost ako kredita sa veoma opušteno kreditne standardi su sve biti gotovo i sve veće cijene očekuje,” Buch objasnio. Oko polovine bankovnih kredita za stambene nekretnine ima fiksni kamatni period od preko deset godina.

“Veliki broj dugoročnu kredita i kapital ulaganja čini njemački finansijskog sistema ranjivi na kamatu rizika,” u Bundes objasnio. Buch je upozorio: “rizici od finansiranja nekretnina moraju biti ograničeni.”Evropska centralna banka (ECB) također je nedavno upozorila u svom izvještaju o finansijskoj stabilnosti na sve većim rizicima po tržište nekretnina.

Procena finansijskog sistema tokom Korona

Sveukupno, njemački finansijski sistem dobro je radio tokom pandemije corona, zaključuje Bundesbanka. Zastrašujući stečajni Val u korporativnom sektoru se nije stvorio. Centralna banka trenutno ne vidi nikakve znake da kompanije koje nisu održive se veštački održavaju u životu sa novcem od državne pomoći. “Trenutno ne vidimo nikakve dokaze da izgledamo zombificirani,” kaže Buch. Ali situacija u korporativnom sektoru mora se pažljivo pratiti. “Mi sigurno ne želimo ulaziti u situaciju gdje odlažemo stečaje.”

Sveukupno, obimnim vladinim mjerama bi se finansijski sektor zaštitio od gubitaka, naglasio je Buch. “Međutim, ranjivosti se i dalje grade protiv negativnih makroekonomskih dešavanja, a posebno na tržištu nekretnina,” potvrdio je potpredsjednik Bundesbanke.

Bundes Član Izvršnog Odbora Joachime Wuermeling, ko je odgovoran za bankarstvo, izjavio: “njemački finansijskog sistema je trenutno dovoljno otporna moći da se izborim sa usporio ekonomski razvoj.”Banke bi mogle iskoristiti te pojačane međuspremnike kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje kreditiranja. U isto vrijeme, Wuermeling upozorio da finansijskih institucija morao da se pripreme u slučaju da promene u kamatne stope okruženju.

Mogući neuspesi

Buch je rekao: “rizik od povećane inflacije u srednjoročnom smislu se povećao.”Ako uspon u inflacije je mnogo jače i duže nego što sam očekivao, kamatne stope na finansijskim tržištima može ustati “ocigledno,” objasnio Buch. “To bi rezultiralo tržišnim korekcijama i gubicima cijena. To bi direktno uticalo na banke.”Bankama bi bilo skuplje da dobiju svjež novac, ali prinosi bi se samo povećavali polako. Buch je naglasio: “Sad je pravo vrijeme za prevenciju protiv budućih rizika.”

Kako bi se banke pripremile još bolje za moguće probleme, Bundesbanka je za obnovu takozvanog kontracikličnog glavnog međuspremnika. Ovo tampon bio povećana na 0,25% u 2019, ali u toku pandemije, nadzornici smanjili nazad nula posto od 1. aprila prošle godine. U principu, ta dodatna tampon zona kapitala ima za cilj povećanje otpornosti banaka u vrijeme krize. Međutim, oni nemaju sve što institucije stavljaju u svoju penzionu odredbu u smislu jednakosti u svakodnevnom poslu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *