Pop zvijezda Adam Green izlošci u Nirnbergu i zaustavio se sam

Kultura

U srednjim četvrtinama, Adam Grin je bio skoro kao pop zvezda. Prva dva albuma bivsi pjevac New York Buđavi Breskve, bend to je odlučno je skovao taj izraz “protiv Narodne”, bili prilično uspješni, posebno u Njemačkoj, i za dok Wuschelkopf sa mraku glas i čudno humor činilo se da je velika stvar.

U međuvremenu, ovaj ograničeni okvir je postao previše uzak za 40-godišnjaka, koji je, usput, pra-praunuk zaručnika Franza Kafke Felice Bauer. Ovo je postalo jasno u 2010., kad sam bio dozvoljeno da razgovaram s Adamom Zelene telefonom povodom onda albuma “Manje Ljubavi”.

Tokom razgovora, stalno zveckajuća tastatura se mogla čuti u pozadini. Na pitanje ko je to pisao; a on je odgovorio: “Ja sam!” Pišem novu knjigu.”Dok vi obavljate intervju?”Nema problema,” izjavio je Adam, odgovarajući na moja pitanja dok tastatura i dalje Veselo zvecka.

U stvari, Adam Grin je pravi umetnik, pevač, tekstopisac, pesnik, autor, strip umetnik, režiser i slikar. Kao takav, on trenutno ima svoju prvu izložbu u Njemačkoj u Nürnberškoj galeriji Bernsteinzimmer, pod naslovom:”naranče/sveci”.

Kad smo se sreli tamo uoči otvaranja, podsjetio sam ga na razgovor za telefon. Više se toga ne sjeća, ali uopće ne izgleda iznenađeno. “Stvarno sam dobar u multitaskingu. Uvijek sam zauzet sa nekoliko projekata. Trenutno radim na dvije različite knjige, upravo sam objavio još jedan grafički roman prošle sedmice. Samo imam puno kreativne energije.“

Sva zelena dela su isprepletena. “Ako poslušate Moje pjesme, Prepoznajte crtani film u njemu,” navodi se on u flyeru na izložbi. “Pišem pjesme na način na koji slikam svoje slike. Ako napravim film, zasnovan je na pjesmi.“

U stvari, groteskno, apsurdno, ponekad jako provokativan humor da sija kroz u pjesme kao “Jessica Simpson” ili “Ugušiti na kitu” je i lako se ogleda u njegovim slikama. Je jako boje motivima izgleda djetinjasto naivna u njihov težak udaraca i udaranje boja, simbolika iza im tijela rastrgan otvoren i proboden strijele, bones, penis u erekciji – međutim nemilosrdno brutalno. Moram misliti na dječje crteže, koje je započelo dijete, ali ih je završila odrasla osoba. “To je upravo to,” kaže Adam. “Ne ponašam se kao odrasla osoba kada crtam ove linije. Ali sve simbolizam to je u tome, naravno, dolazi iz iskustva i emocionalne svetu odraslih. U ovom slučaju, simboli su često srednjevjekovnog prirodi postoji mnogo religiozna za njih.

Općenito, postoji zanimljiva veza s Nirnbergom.”Zeleni ustaje i pokazuje mi slika šarene svetac sa molitvom ruke ljut u šerpu. Jasna aluzija na Dürerov woodcut “mučeništvo St. Johna”. Ipak, još je zanimljivija povezanost sa potpuno drugom ikonom, a komični lik Obeliks se pojavljuje iznova i iznova u svojim djelima, makar i u fragmentima. Neobično, jer Asteriksovi bukleti nikada nisu bili popularni u Americi. “Sviđa mi se Obeliks. Koristio sam Obeliks motif u stripovima za čoveka. Kao dijete sam čitao knjižice i naučili su me mnogo o različitim zemljama Evrope.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *